De fapt, bebelusii care dorm de regula pe spate, dar sunt pusi ocazional pe burtica, mai ales dupa o masa, prezinta un risc foarte crescut de aparitie a sindromului cu pricina. Asa ca asigura-te ca de fiecare data cand iti pui bebelusul la culcare sa il asezi pe spate.
Pana nu demult, pozitia de somn pe o parte era considerata ca o alternativa utila pentru bebelusii carora nu le place sa doarma pe spate, dar Academia Americana de Pediatrie (AAP) nu mai recomanda aceasta optiune ca fiind una sigura.
Ai putea sa incerci sa iti culci bebelusul pe burta sau intr-o parte, dar nu merita riscul, mai ales in primele 6 luni de viata. Varsta cu riscul cel mai crescut de aparitie a sindromului mortii subite este intre 2-4 luni de viata, iar 90% asemenea cazuri apar la copii sub 6 luni.
De asemenea, pentru siguranta micutului trebuie sa iti instruiesti si bona in privinta acestui aspect, pentru ca bebelusul sa fie ingrijit cum trebuie si in lipsa ta – sa-l puna sa doarma numai pe spate, sa nu faca mai cald de 22 C in camera, sa aeriseasca asa cum trebuie camera si sa nu fumeze niciodata acolo.